Trending

Jak Laco dělá lečo

Před několika roky nás kamarádka Gita naučila nejprve lángoše, potom i vynikající jednoduchou a rychlou čalamádu a letos nás jení manžel Laco naučil smažit lečo. 
Celý život jsem dělala lečo dušené, slévala a vyvařovala z něj přebytečnou tekutinu a zahušťovala ho vejci.
Tak jsem byla zvědavá jak se dělá lečo smažené (Laco říká pečené) a bez vajec. 





Suroviny jsou klasické, cibule, paprika a rajčata. A potom už jen sůl.
Poměr surovin je zhruba tento: stejně cibule a papriky a o polovic více rajčat, tedy například:
1 kg cibule
1 kg paprik
1,5 kg rajčat

Cibuli překrojíte na půlky a potom nakrájíte na půlkolečka. Papriky nakrájíte na nudličky.
A pozor! Nevyhazovat jadřince! Ty jsou důležitou ingrediencí, nakrájí se nadrobno a spolu se semínky se přidají k nakrájeným paprikám.

Cibule začněte opékat na sádle. Nejlepší je sádlo z mangalice (to je obrovské maďarské prase, kudrnaté jako ovce) ale i sádlo z českého čuríka dobře poslouží.

 U Laca jsme lečo dělali ve dvou velkých pánvích, doma jsme ho smažili na zahradním plynovém grilu, do kterého jsme položili velký pekáč, který používáme na pečení v troubě. Nádoby musí být tak velké, aby zelenina nebyla vysoké vrstvě. Když cibule zesklovatí, začnou se postupně přidávat papriky a zelenina se osolí. je třeba směs stále hlídat a promíchávat aby se nepřipálila. V tom je vlastně tajemství celého receptu, zelenina nesmí pustit tolik tekutiny, nesmí se začít dusit. Po chvíli když je paprika lehce opečená tak začnete pomalu přidávat rajčata, vždycky se přihodí jen malá hrstička a míchá se s ostatní zeleninou, tekutina se odpaří, přihodí se další rajčata. Ke konci se zelenina nechává trochu přichytit ke dnu pánve a tento přípek se odškrábává vařečkou a zamíchává do směsi. 




A to je celé, žádné vejce, žádná klobása. Úžasně vonící a chutnající lečo. Ve Štúrovu jsme k němu jedli čerstvý světlý chléb přímo z pekárny "za mostem" v maďarské Ostřihomi.

Doma jsme si koupili v Lidlu světlý podmáslový chleba, který se tomu maďarskému vzdáleně podobá. Chtěli jsme si trochu leča schovat na druhý den a dát do něj vejce jak je to u nás zvykem, abychom zjistili jak chutná s vejci. Ale odpoledne přijel syn, ochutnal, ochutnal víc, a nezbylo nic.



Sdílejte článek s přáteli
Novější Starší